Vybíráme grafickou kartu

Vybíráme grafickou kartu

Grafická karta je důležitým komponentem každého počítače, notebooku ale třeba i mobilního telefonu a tabletu. Ovlivňuje kvalitu a plynulost celého obrazu. Pojďme se na grafické karty zaměřit blíže. 

1. Provedení

Grafické karty obecně dělíme na dvě skupiny a to integrované a dedikované. 

Integrovaná grafická karta (lépe osazený grafický čip) je již součástí základové desky nebo moderněji integrována v procesoru počítače. Z logiky věci vyplývá, že ji nelze "samostatně" koupit. Moderní integrované grafické čipy v dnešní době plně dostačují pro kancelářské systémy, hraní nenáročných her, dokonce i sledování 4K videa. 

Dedikované (někdy také separátní grafické karty) jsou jednotlivé komponenty, které je možné samostatně koupit. Tyto karty se díky svým velikostem vyznačují mnohem vyšším 3D výkonem, vyzářeným odpadním teplem, ale také pořizovací cenou. 

2. Účel využití

Dedikované grafiky můžeme dále rozdělit na:

  1. Kancelářské (odkaz)
    Cenově dostupné grafické karty, které postačují na multimédia, hraní nenáročných her a sledování 4K videí. Cena takových grafik se pohybuje cca do 5000,- Kč.
  2. Herní (odkaz)
    Grafické karty cílené přesně pro hráče počítačových her. Existuje velká škála různých typů s různě širokým cenovým rozsahem přibližně od 5.000,- Kč a výše.
  3. Profesionální (odkaz)
    Hledáte-li profesionální grafickou kartu, pravděpodobně nečtete tento článek 😊 Karty jsou zaměřené na grafické designéry, konstruktéry v CAD programech a jiné profese, kde je potřeba rychlost ve specifických a certifikovaných programech.sionální

3. Grafický čip

Hlavní roli na trhu hrají tři výrobci grafických čipů – nVidia, AMD a Intel, přičemž nVidia i AMD cílí na kancelářské i herní grafické karty. I přes to, že u AMD také existuje řada profesionálních karet, nVidia je v tomto segmentu mnohem známější a oblíbenější. Intel prozatím vyvíjí jen integrované karty osazené na základních deskách a v procesorech (v době psaní článku).

4. Konektory

Každý model grafické karty má různé výstupní konektory pro propojení s monitorem či televizí. Pokud se poohlížíte po kartě jako upgradu stávajícího počítače, dejte pozor, abyste nenarazili na problém, kdy karta bude mít jiné konektory, než které má Váš monitor. V nejhorším případě ale existuje plno redukcí, se kterými byste problém dokázali vyřešit.

HDMI – dnes standardní digitální konektor pro připojení k obrazovkám a televizím. Dělí se na různé verze, kdy nejnovějším (v době publikace článku) je v. 2.1 – ta například umí zpracovat obraz v rozlišení až 8K při 60Hz nebo 4K při 120Hz. Samozřejmě je nutné, aby i propojovací kabel byl ve stejné verzi. HDMI je schopné přenášet také až 8 kanálový zvuk.

DisplayPort – další digitální rozhraní, které se v dnešní době hojně používá. DisplayPort umí emitovat DVI nebo HDMI signál. Lze tak počítač vybavený pouze DisplayPortem připojit k televizi nebo monitoru vybaveným konektorem HDMI, přenesen bude obraz i zvuk. Ovšem zpětně tato konverze nefunguje, takže počítač vybavený pouze HDMI nelze k monitoru vybavenému DisplayPortem připojit, bez aktivního adaptéru.

DVI – Postupem času méně používaný digitální konektor, který na nových kartách vyšších tříd již praktický nenajdeme. Je částečně kompatibilní s HDMI.

VGA – analogový konektor, jenž nalezneme na starších kartách a obrazovkách.

5. Paměť grafických karet

Velikost pamětí grafických karet je jeden z důležitých kritérií při výběru. Paměť slouží zjednodušeně k ukládání objektů a textur (např. ve hrách), takže podle náročnosti hry je nutné zvolit odpovídající velikost paměti. Do 4GB paměti dnes spadají převážně multimediální karty, nad 4GB se již dá hovořit o herních či profesionálních kartách. Velká paměť nutně neznamená vysokou rychlost karty. Existují případy, kdy 8GB karta bude celkově rychlejší než 12GB. Záleží totiž také na jejím modelu, kmitočtu či propustnosti.

6. Chlazení

Výkonné grafické karty jsou společně s procesory největšími „zřouty“, tím pádem také produkují mnoho ztrátového tepla, které je potřeba adekvátně odvádět.

Vzduchové chlazení – je nejběžnější. Používá se kovový chladič, který se dotýká grafického čipu a pamětí. Zpravidla jsou na chladič přimontovány i ventilátory pro větší účinnost chlazení. Produkuje nejvíce hluku.

Vodní chlazení – high-end grafické karty produkující nejvíce tepla jsou často osazeny vodním blokem, který díky koloběhu vody chladí mnohem účinněji. Nevýhodou je vysoká cena a nutnost základní údržby.

 

Na co si dát při výběru grafické karty pozor:

Model procesoru – Procesor by měl výkonově odpovídat grafické kartě, aby jí dokázal dodat potřebná data. V případě nedostatečného výkonu procesoru by tak ve hrách mohlo docházet k tzv. bottleneckům – různé krátkodobé zaškubávání obrazu. Na internetu se dá vyhledat bottleneck kalkulačka.

Počítačový zdroj –  je pohonem pro veškeré komponenty v počítači. Výkon zdroje se měří ve Wattech a pro různé modely grafických karet je potřeba různý výkon. V popisu karty je většinou zmíněn doporučený minimální výkon zdroje (např. 500W).

Připojovací konektory – je důležité myslet na dostatečný počet a typ připojovacích konektorů, které kartě dodávají energii. U zdroje hledejte počet konektorů PCI-E (např. 2x PCI-E 8pin). Slabší karty nepotřebují dodatečné napájení a stačí jim příkon ze sběrnice základové desky.

Velikost počítačové skříně a její chlazení – důležité je také dát pozor na to, zda se Vám nová herní grafika vejde na délku do PC skříně. Také dbejte na správný odvod teplého vzduchu ze skříně a dostatečný počet ventilátorů.

 

Kategorie

Další články

Vybíráme grafickou kartu

Vybíráme grafickou kartu

Číst celý článek
Číst celý článek
Filamenty pro 3D tiskárny

Filamenty pro 3D tiskárny

Číst celý článek
Číst celý článek
Posunout doleva
Posunujte do stran
Posunout doprava

Máte jakýkoliv dotaz?

Napsat dotaz

Ozvěte se nám, rádi poradíme.

Povinné pole
Rádi pomůžeme s výběrem vhodné náplně.
Rádi pomůžeme s výběrem vhodné náplně.